Inre Mongoliet planerar att minska kraftsubventioner för kinesiska gruvarbetare

Kinas gruvindustrin stöder vad som kan vara en tuffare framtid, eftersom myndigheterna har börjat anta politik för att kväva sin verksamhet. Denna vecka rapporterade den lokala nyhetskällan Weixin att myndigheterna i landets inre Mongoliet har nekat gruvarbetare tillgång till billig el.

Ingen anledning att fortsätta stödja ett pseudo-ekonomiskt koncept

Inre Mongoliet har varit en krypteringsbrytare-hotspot under lång tid. Regionen har ett kallt klimat, tillgång till en skicklig arbetarpool och riklig billig el. Dessa förmåner har gjort det till ett utmärkt läge för gruvdrift av storwigs som AntPool och mer att starta sin verksamhet.

Men som Weixin rapporterar kommer förmånliga elpriser inte längre att vara tillgängliga för gruvföretag. Enligt politiken ägde man sig i går, med myndigheter som anmälts sporras av oro över gruvgårdar. Enligt rapporten kom den viktiga frågan från regeringens plötsliga brist på incitament att fortsätta med programmet.

Medan Mongoliet har varit en gruvhotell ett tag har det ryktats om att regeringen snart skulle kunna anta icke-progressiv elpolitik. I september förra året rapporterade det lokala cryptocurrency-nyhetsmediet ChainNews att fem myndigheter hade sökt ”korrigeringsåtgärder” mot regionens växande gruvutrymme.

Avdelningarna inkluderar Utvecklings- och reformkommissionen, Ministeriet för industriministeriet, den offentliga avdelningen, Big Data Bureau och Financial Office. Per ChainNews rapport trodde avdelningarna att gruvdrift endast var en konstruktion av den pseudo-finansiella världen och inte var relaterad till Mongoliets „realekonomi“.

Vid den tiden hade avdelningen hävdat att de skulle genomföra rättelseprocessen mellan 10 oktober och 30 oktober. Men ingenting konkret hände. Nu när myndigheterna för inre Mongoliet vidtar åtgärder verkar de gå efter gruvarbetarnas mest uppskattade besittning.

Flytten kunde se att elpriserna stiger så mycket som 33 procent. Det skulle påverka upp till 21 företag, där några av dem är de största aktörerna inom industrin. Weixin noterade dock också att vissa företag inte skulle påverkas av den nya policyn.

Gruvarbetarna är också rapporterade oroliga för att Xinjiang – en närliggande bergsområde i nordvästra Kina – snart kommer att anta en liknande politik.

Sichuan implementerar Crypto-gruvförbudet

Inre Mongoliet är inte den enda kinesiska gruvhotellen som har tagit farlig politik mot kryptogrindning. I år bekräftade en tweet från den asiatiska FinTech-nyhetssidan PA News att myndigheterna i Sichuan-regionen hade utfärdat ett förbud om att förbjuda kryptodrift i området.

Gruvföretag har gynnat Sichuan. Regionen har ett överflöd av vattenkraft, vilket gruvarbetare har funnit vara mer kostnadseffektivt. Detta har lett till ett tillströmning av gruvföretag i regionen. Data från Bitcoin Mining Map visar att området svarar för 9,66 procent av Kinas totala hashkraft. Med Kina själv som innehar 65,08 procent av den globala hashkraften kan Sichuans betydelse inte överskattas.

Som tweeten förklarade hade Sichuan finansförvaltningsmyndighet bad sina underordnade byråer att „vägleda“ gruvföretag att börja stänga av sin verksamhet. Liksom Inre Mongoliet skulle myndigheterna också följa el, eftersom de enligt uppgift planerar att sluta investera vattenkraft i gruvdrift.